Skip to main content

Voor de topsportschool in Wilrijk (Antwerpen) heeft ET Projects in opdracht van Democo de akoestiek verbeterd door het aanbrengen van 2 verschillende oplossingen. Deze akoestische oplossingen bestaan uit het aanbrengen van akoestisch vilt op de wanden tussen de raampartijen, en het aanbrengen van akoestische melamine baffles.

Akoestisch vilt

Tussen de raampartijen is door Democo een gedeelte voorzien van betonplex. Deze betonplex platen zijn vervolgens door ET Projects voorzien van Akoestisch vilt met een dikte van 8mm. Het vilt heeft een densiteit van 180kg/m3. Omdat het belangrijk is dat de ruimtes zo licht mogelijk blijven is gekozen voor akoestisch vilt in de kleur wit. Gezien de toleranties in de te beplakken platen is gekozen voor een vrije ruimte aan de zijkanten van het vilt van 2mm. De betonplex platen zijn aan de randen voorzien van witte verf zodat de op te vangen tolerantie niet zichtbaar is. Het akoestisch vilt wordt op rol aangeleverd dus hiermee wordt voorkomen dat er horizontale naden zichtbaar zijn. Een aantal platen is wel voorzien van verticale naden om de breedte te behalen. Deze verticale naden in het akoestisch vilt worden altijd gerealiseerd door de fabriekssnedes. Op deze wije is de verticale naad in het akoestisch vilt nagenoeg onzichtbaar.Akoestisch vilt op wanden 20161019_125836

Melamine baffles

Het ontwerp is door een architecten bureau door middel van een tekening aangeleverd. Hierbij is vooral gelet op het samenspel tussen de verlichtingsarmaturen en de akoestische melamine baffles. De malamine baffles zijn door de fabrikant voorzien van een T-groef. Deze T-groef word voorzien van een ophangprofiel welke is voorzien van gaten. Deze gaten worden gebruikt om ophangkabels door te steken. Het plafond is vervolgens voorzien van slagankers waar deze ophangkabels aan bevestigd worden. Met deze montagemethode is het mogelijk om de hoogte van de melamine baffles af te stellen, en hiermee dus af te stemmen op de hoogte van de verlichtingsarmaturen.
Het patroon van de melamine baffles ten opzichte van de verlichtingsarmaturen heeft een vast stramien is in iedere ruimte doorgevoerd.

20161019_125856

20161019_125849

20161019_125826

20161019_124323