Skip to main content

Studio akoestiek

Zelf de akoestiek verbeteren

Studio’s zijn er in alle soorten en maten. Van professionele muziekstudio’s en hobbystudio’s tot tv- en mobiele studio’s. Om uw opnameruimte tot een professionele studio om te toveren dient u eerst de ruimte te isoleren. Dit kunt vanwege verschillende redenen doen; u wilt uw buren niet tot last zijn, u wilt er voor zorgen dat er geen geen geluiden van buitenaf uw studio inkomen of u wilt bijvoorbeeld resonerende wanden voorkomen. Kortom, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom u uw studio zou willen isoleren.
Naast de isolatie van een studio, is de akoestiek minstens zo belangrijk. Bijvoorbeeld om goede opnames te krijgen door de geluidsreflecties tegen te gaan of om een muziekstuk perfect af te mixen.

 

Contact opnemen

Voordat u een studio van akoestische materialen wilt voorzien, is het belangrijk te bepalen in welke ruimte u de akoestiek wilt verbeteren. Wilt u de controlroom (de ruimte waar de mixing engineer zit) qua akoestiek verbeteren of juist de trackingroom (opnameruimte)?

Een aantal algemene punten om in ieder geval op te letten zijn:

  • Gebruik absorptiemateriaal met mate (ongeveer 40% van de oppervlakte). Teveel absorptiemateriaal kan een te ‘droog’ gevoel aan de opnames geven.
  • Hoeken zijn belangrijke plaatsen in een opnameruimte. Zorg voor een goede absorptie van het laag frequent in de hoeken door middel van dik materiaal zoals basstraps of 80mm polyesterwol. Zie absorptiematerialen.
  • Zorg voor een logische symetrische indeling van de mixruimte. Zorg er dus voor dat het geluid uit de linker- en rechterspeaker dezelfde weg aflegt.

Een studio door ons laten ontwerpen

Naast het zelf bouwen van een opnamestudio, is het ook mogelijk dat wij deze voor u ontwerpen. Wij kunnen zorgen voor een totaalpakket waarbij bijvoorbeeld vloeren ontkoppeld worden en muren geïsoleerd worden. Daarnaast plaatsen wij hoogwaardig absorptiemateriaal in uw studio, zodat het geluid niet gereflecteerd wordt door de wanden en/of plafond. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Hoe zien onze akoestiek oplossingen er uit?

Bekijk recente projecten akoestiek oplossingen