Skip to main content

Sporthal akoestiek

Belang van een goede akoestiek in een sportfaciliteit

Een goede akoestiek in sportfaciliteiten, zoals een sporthal, gymzaal, danscentrum of andere ruimten is van groot belang voor de werknemers en andere personen die hier veel tijd doorbrengen. Vanwege de vaak slechte akoestische voorzieningen in deze panden, kan het ziekteverzuim van werknemers oplopen. Deze werknemers krijgen vaak last van de volgende klachten: gehoorklachten, hoofpijn, stem- en keelproblemen.

Door de slechte akoestiek kunnen mensen elkaar slechte verstaan waardoor er automatisch geschreeuwd gaat worden, het geluidsniveau neemt daardoor alleen maar toe en tegelijkertijd krijgt men door het schreeuwen last van de stem. Wanneer men structureel wordt blootgesteld aan deze omstandigheden kan dit zorgen voor vermoeidheid en stress, waardoor het ziekteverzuim toe kan nemen.

Contact opnemen

Welke maatregelen kunnen genomen worden
Nieuwe sporthallen of gymzalen voldoen vaak al aan een goede akoestiek vanwege de NOC*NSF norm (ISA-US1-BF1) die sinds juni 2005 van kracht is. In deze norm wordt voor de vereiste gemiddelde nagalmtijd een onderscheid gemaakt naar het volume van de sportaccommodatie. Oudere zalen (vaak met hoge plafonds en harde muren en vloeren) die nog niet aan deze normering voldoen zijn veelal akoestisch slecht. De nagalmtijd is te lang en er ontstaan snel hinderlijke flutterecho’s. In sommige gevallen zoals in een danscentrum of een fitnessruimte zijn plafond- en wandpanelen vaak een uitkomst. Deze kunnen de nagalmtijd enerom reduceren.

In een sporthal of gymzaal worden deze materialen vaak niet toegepast vanwege balspelen of andere materialen die de akoestische materialen kunnen beschadigen. Voor deze ruimten worden speciale akoestische materialen gebruikt, zoals het akoestische doek dat u op de afbeelding bovenaan deze pagina kunt zien. Deze doeken kunnen op zeer grote lengtes besteld worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de doeken te bestellen in een kleur naar keuze, zodat het akoestische element naadloos aansluit op het ontwerp van uw sporthal. Het materiaal is zeer duurzaam, stootvast en speciaal ontwikkeld voor het gebruik in grote ruimten. De akoestische doeken kunnen zowel aan de muur als aan het plafond bevestigd worden, waardoor wij voor iedere sporthal, gymzaal of andere sportaccommodatie een gepaste oplossing kunnen bieden.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel ons direct op 030 – 294 98 94

Hoe zien onze akoestiek oplossingen er uit?

Bekijk recente projecten akoestiek oplossingen